Horari d’atenció comercial: De Dill. a Div. de 9h a 18h
  • 4
  • Abril
  • 2019

La invención de la imprenta, más presente que nunca

Publicat per Mireia en Impresión

Avui volem fer un viatge en el temps. Concretament, a l'any 1455, quan la invenció de la impremta va marcar un abans i un després.

 

Cada nova tecnologia de la comunicació que s'inventa està lligada a una sèrie de personatges històrics que han estat importants. Un estudi del Mitjana Lab de l'Institut Tecnològic de Massachusetts així ho reflecteix. Els investigadors han creat una base de dades que inclou a més de 40.000 personatges històrics de tots els temps i s'observen alguns detalls curiosos. 


Des de Neithotep, possible consort del primer faraó egipci fins a la princesa Carlota de Cambridge i cinquena besnéta de la reina Isabel II del Regne Unit. Un pot sentir vertigen en apuntar-se a aquesta llista però anem al tema d'aquest article.


El més important és que els investigadors han detectat que l'any 1450 ocorre alguna cosa. I aquest alguna cosa es deu a la invenció de la impremta, per l'alemany Johannes Gutenberg. A partir d'aquest moment, la història ja no seria com abans. 


En tan sols 100 anys després de la impremta, el nombre d'artistes o matemàtics s'incrementa i ja no només tenen cabuda les figures religioses. De fet, fins llavors, només el 10% de les biografies es referien a creadors com a filòsofs o escriptors. 


Diuen els experts que gràcies a la invenció de la impremta, la memòria de la humanitat es farà major i més gran, també. 


Això és el que els ha portat a pensar que hi ha una relació directa i és la que demostren en l'estudi que han dut a terme, recolzant-se en una variable: la distància entre la ciutat de naixement de les noves personalitats i Magúncia, la ciutat germana on Gutenberg va usar la primera impremta de tipus mòbils per a imprimir la primera Bíblia.


El que ens ha semblat més curiós és que usant un catàleg dels primers llibres impresos a Europa durant el segle XV, han comprovat que aquelles ciutats europees que van adoptar abans la impremta tenen una major probabilitat de ser el lloc de naixement d'algun personatge famós en les dècades subsegüents. Per això, els personatges històrics tenen molt a veure amb la tecnologia que domina en aquesta època.


El mateix ocorre amb la ràdio i la televisió, que van portar una sèrie de canvis quant als personatges il·lustres, proliferant les biografies d'actors, directors de cinema, músics i cantants encara que també hi ha lloc per a esportistes.


Avui volíem dedicar-li el nostre especial homenatge a la invenció de la impremta en el blog. Les coses han canviat molt i continuem innovant amb equips que fan possible que puguis imprimir el que vulguis i com vulguis. Però, de tant en tant, no està de més mirar al passat i veure d'on venim. Ara, seguim endavant però amb tu.

Categories: Impresión
Política de privacitat
Tornarr